Kolumnit

Kolumneissa taustoitetaan ministeriön ajankohtaisia aiheita ja nostetaan esille erilaisia näkökulmia. 

Uusimmat kolumnit

Valtiovarainministeri Riikka Purra:
Kehysriihi on säästöriihi, koska hallitus kantaa vastuuta

12.4.2024 10.15
VM
Hallitus kokoontuu ensi viikon alussa, 15.–16. huhtikuuta kehysbudjettiriiheen päättämään tulevien vuosien valtiontalouden raameista. Tilanne on poikkeuksellinen, sillä kehysriihestä on tulossa varsinainen säästöriihi. Tulevat sopeuttamistoimet vievät suurimman päähuomion niin riiheen valmistautumisessa, julkisessa keskustelussa kuin varsinaisissa päätöksissä ja toimenpiteissä sen jälkeen.

Erityisasiantuntija Laura Kolinen:
Digitaalisen identiteetin lompakon avulla käyttäjä päättää omien tietojensa käytöstä

20.3.2024 13.00
VM
Kuvassa erityisasiantuntija Laura Kolinen
EU:ssa on viime vuosien aikana valmisteltu yhteistä lainsäädäntöä niin kutsutulle eurooppalaisen digitaalisen identiteetin lompakolle. Lompakko helpottaa arjen asiointia ja tekee myös verkkoasioinnista turvallisempaa. Sen käyttö on kuitenkin vapaaehtoista, kirjoittaa erityisasiantuntija Laura Kolinen.

Ylijohtaja Jani Pitkäniemi:
Valtionosuusjärjestelmän uudistaminen on evoluutioprosessi – nyt otetaan merkittävät ensiaskeleet

28.2.2024 11.17
VM
Syksyllä 2023 käynnistetyssä valtionosuusuudistuksessa pyritään päivittämään kuntien rahoituksen kokonaisuutta vastaamaan paremmin kuntien uutta roolia ja sote-uudistuksen voimaantulon sekä TE-uudistuksen jälkeistä tilannetta. Uudistuksen peruslähtökohtana on – kuten aiemminkin – varmistaa eri kokoisten kuntien edellytykset järjestää lakisääteiset peruspalvelut kaikkialla Suomessa. Sen rinnalla pyritään huomioimaan erilaistuneen kuntakentän erilaisia tarpeita.