Statssekreterare Jari Partanens tal under det internationella toppmötet om öppen förvaltning i Paris 9.12.2016
Finlands offentliga förvaltning kan främja transparens internationellt genom att föregå med gott exempel
- Finland vill bidra till att utveckla öppen förvaltning internationellt genom goda exempel, inledde statssekreterare Jari Partanen sitt anförande under det internationella toppmötet om öppen förvaltning i Paris.
- Finlands regering har satsat på transparens på flera nya sätt i sina centrala projekt, som till exempel i social- och hälsovårds- och landskapsreformen, i digitaliseringen av offentlig service och i programmet för utveckling av barn- och familjetjänster. Vi vill involvera människor redan när projekten bereds och inte bara så att de får kommentera färdiga förslag, fortsatte statssekreterare Partanen.
- Finlands offentliga förvaltning vilar på en stadig värdegrund av öppenhet. Det syns på ett positivt sätt i Finlands internationella anseende. Trots det krävs det ständigt arbete för att utveckla transparensen, framhöll statssekreterare Partanen.
- Medborgarnas förväntningar på förvaltningens öppenhet ökar hela tiden och förvaltningen måste kunna leva upp till dessa förvätningar.
Erfarenhetsexpertis och aktivare samarbete med civilsamhället främjar delaktighet
- Regeringens förslag till lag om social- och hälsovårds- och landskapsreform offentliggjordes när det ännu bara var ett utkast. I programmet för utveckling av barn- och familjetjänster betonas barns och ungdomars erfarenhetsexpertis och deltagande. I programmets inledande skede skrevs en barnvänlig version av texten.
- I digitaliseringen av den offentliga servicen har vi bjudit in representanter för civilsamhället till rundabordsdiskussioner om digitaliseringen i vardagen. Vi har etablerat ett regelbundet samarbete och dialog mellan civilsamhället och finansministeriet, som ansvarar för digitaliseringen av offentlig service.
I samband med toppmötet om öppen förvaltning i Paris hölls också OECD ett ministermöte om öppen förvaltning där det deltog 30 ministrar. Mötets huvudtema var hur transparens kan stärkas nationellt och i det internationella samarbetet.