Personalens rörlighet
Statsrådet har redan länge i olika sammanhang uppmuntrat personalen till rörlighet, inte bara inom den egna organisationen utan också inom och utanför statsrådet.
Personalens rörlighet effektiviserar utnyttjandet av kompetensen och hjälper att rikta arbetsinsatsen dit där den behövs mest. Rörligheten är en central del av en flexiblare ledning och utveckling av resurserna inom hela statsförvaltningen.
Statens reglemente betonar mångsidig erfarenhet som behörighetsvillkor för de högsta tjänsterna. Enligt det nuvarande regeringsprogrammet fäster man vid utvecklandet av statsförvaltningen särskild uppmärksamhet vid samarbetet mellan förvaltningsområden samt fenomenbaserad förvaltning, och dessa aspekter ska beaktas i allt högre grad bland annat i statsbudgeten. Genom att öka den statliga personalens rörlighet och samarbete över förvaltningsgränserna kan personalens kompetens stärkas och verksamheten inom den offentliga förvaltningen effektiviseras. Genom att nätverka och dela med sig av erfarenheter kan vi uppnå gemensamma mål på ett effektivare sätt.
Personalrotation
Handboken om personalrotation inom statsförvaltningen publicerades 2012. Guiden baserade sig på regeringens riktlinje att ämbetsverkens resultat- och ledningsavtal i högre grad än tidigare ska innehålla mål som främjar personalens rörlighet.
Personalrotation betyder att en anställd övergår till en annan uppgift för viss tid med egen lön. Anställningsförhållandet kvarstår hos den egna utsändande organisationen som betalar lönen för rotationstiden och övriga personalkostnader. Den mottagande organisationen kan vara såväl en statlig verksamhetsenhet som en kommunal eller privat organisation.
Program för tjänstemannautbyte
Tjänstemannautbyte innebär att en anställd i arbetsavtals- eller tjänsteförhållande inom statsförvaltningen kortvarigt arbetar utomlands inom sitt eget förvaltningsområde. Kortvarigt arbete betyder en period mellan en och sex månader. Utbildningsstyrelsen ansvarar för programmen för tjänstemannautbyte. Syftet med programmen är att stödja internationaliseringen och den yrkesmässiga utvecklingen av anställda hos statsförvaltningen.
Ansökningstiden till programmen för tjänstemannautbyte är fortlöpande. Utbytet behöver inte vara reciprokt. Utbytesplatsen ska ordnas själv och stipendium kan beviljas för partiell ersättning av rese- och boendekostnader. En förutsättning för deltagande är den egna arbetsgivarens samtycke och beviljad tjänstledighet med lön. Ansökan jämte bilagor ska sändas till Utbildningsstyrelsen åtminstone en månad innan praktiken inleds.
Man har inte avgränsat målländerna i fråga om utbyte utanför de nordiska länderna, men i praktiken har utbytet huvudsakligen skett med andra EU-länder. När man lämnar Norden kan man få begränsat stöd också för vidareutbildning i anslutning till de egna arbetsuppgifterna, till exempel för praktik vid Europeiska kommissionen (NEPT), EIPA-expertprogram inom den europeiska offentliga förvaltningen och OECD-praktik.
Ett nordiskt utbyte kan inledas vid ett eller flera ämbetsverk i de nordiska länderna eller de självstyrande områdena. Målet är att öka tjänstemännens kunskaper om förvaltningen och lagstiftningen i de övriga nordiska länderna och att öka kontakterna mellan de nordiska statsförvaltningarna.
Andra internationaliseringsobjekt som man kan söka till via Utbildningsstyrelsen är statsrådets EU-arbetsplatser, utrikesministeriets program för utvecklingssamarbete och de nordiska och baltiska ländernas rörlighetsprogram.
Närmare information om alla ovan presenterade program för tjänstemannautbyte finns på Utbildningsstyrelsens webbplats.
Utbildningsstyrelsens sidor
Kontaktuppgifter
Kirsi Kuuttiniemi
konsultativ tjänsteman
tfn 02955 30207
[email protected]