Beslutsfattandet inom välfärdsområdet

Välfärdsområdena har självstyrelse. Den högsta beslutanderätten i välfärdsområdet utövas av välfärdsområdesfullmäktige som väljs genom direkta val. Regionfullmäktige beslutar bl.a. om välfärdsområdesstrategin, välfärdsområdets förvaltningsstadga samt om välfärdsområdets budget och ekonomiplan, principerna för ägarstyrningen och koncerndirektivet samt godkännandet av bokslutet och ansvarsfriheten för välfärdsområdet.

Välfärdsområdesfullmäktige kan delegera befogenheter till andra organ, förtroendevalda och tjänsteinnehavare  i välfärdsområdet. Befogenheter får emellertid inte överföras i frågor som välfärdsområdesfullmäktige ska besluta om enligt lag. Behörighetsöverföringen sker genom bestämmelser i förvaltningsstadgan.

Fullmäktige och ersättare väljs vid det regionval som förrättas inom välfärdsområdet. I Helsingfors ordnas inget val eftersom Helsingfors stad organiserar social- och hälsovården och räddningsväsendet. 

Välfärdsområdesfullmäktiges mandatperiod är fyra år och den börjar vid ingången av juni under valåret. Välfärdsområdesval är direkta, hemliga och proportionella. Alla röstberättigade har lika rösträtt. Fullmäktige bestämmer själva sin storlek. Fullmäktige ska dock ha minst 59–89 medlemmar på basis av invånartalet i välfärdsområdet.

Områdesfullmäktige tillsätter områdesstyrelsen och övriga organ inom välfärdsområdet samt väljer en direktör för välfärdsområdena. Välfärdsområdets verksamhet leds i enlighet med den välfärdsområdesstrategi som välfärdsområdesfullmäktige har godkänt. Områdesstyrelsen leder välfärdsområdets verksamhet, förvaltning och ekonomi.

Välfärdsområdets förvaltning, ekonomi och övrig verksamhet leds av en välfärdsområdesdirektör som är underställd välfärdsområdesstyrelsen. 

Välfärdsområdets organ

Obligatoriska, lagstadgade organ för välfärdsområdet:

  • välfärdsområdesfullmäktige
  • välfärdsområdesstyrelsen
  • revisionsnämnden
  • nationalspråksnämnden (tvåspråkiga välfärdsområden)
  • nämnden för samiska språket (Lapplands välfärdsområde)

Områdesfullmäktige kan dessutom tillsätta nämnder, direktioner och deras sektioner. 
Välfärdsområdet ska dessutom ha en i vallagen avsedd regionvalnämnd. Välfärdsområdet beslutar med stöd av sin självstyrelse om strukturen för organ som är underställda de lagstadgade organen, till exempel nämnder, samt om organens närmare uppgifter.

Lagen om välfärdsområden innehåller bestämmelser om organ och deras uppgifter. Behövliga bestämmelser om organ och ledning utfärdas dessutom i välfärdsområdets egen förvaltningsstadga.

Kontakt

Mervi Kuittinen, regeringsråd, tfn 02955 30445, mervi.kuittinen(at)gov.fi

Anvisningar om valet av välfärdsområdets förtroendevalda och om deras uppdrag på flera förvaltningsnivåer

Finansministeriet har tillsatt en arbetsgrupp för att bedöma möjligheterna att vara verksam som förtroendevald på flera olika förvaltningsnivåer samt regleringen av valbarheten. Arbetsgruppens mandatperiod är 15.11.2024–15.12.2025. Arbetsgruppens uppdrag är att bedöma eventuella överlappningar i beslutsfattandet på olika nivåer och jävsfrågor på olika förvaltningsnivåer samt kommunens och välfärdsområdets anställdas deltagande i arbetet i kommun- och välfärdsområdesstyrelserna och de underlydande nämnderna.

Arbetsgruppen ska bedöma nuläget och behovet av att utveckla lagstiftningen, med hänsyn till bland annat resultatet av kommunal- och välfärdsområdesvalet våren 2025 och nuläget i kommuner och välfärdsområden när det gäller organens sammansättning och beslutsfattande. Arbetsgruppen ska samla resultaten av sitt arbete och utarbeta en bedömningspromemoria. Dessutom ska arbetsgruppen redan före valen våren 2025 rapportera hur arbetet framskrider, så att anvisningarna om organen finns tillgängliga vid platsfördelningen efter valet.

I arbetsgruppens bedömningspromemoria, som ska vara klar i slutet av 2025, kommer arbetsgruppen att separat bedöma om lagstiftningen behöver utvecklas. Avsikten med de anvisningar som arbetsgruppen ska behandla våren 2025 är att beskriva den gällande lagstiftningen.

Anvisningarna gäller inte valen till kommunala organ – dessa behandlas i Finlands Kommunförbund rf:s cirkulär. Välfärdsområdesbolaget Hyvil Ab:s cirkulär behandlar valen till välfärdsområdets organ. Cirkulären innehåller också rikligt med information om rättspraxis.  För att få bakgrundskunskap inför valen till välfärdsområdets organ är det bra att sätta sig in i rättspraxis som gäller kommunerna. Det finns ännu knappt alls någon rättspraxis relaterad till lagen om välfärdsområden.

I den bifogade promemorian behandlas de bestämmelser i lagen om välfärdsområden som gäller valbarhet till organ. Promemorians avsnitt med ofta ställda frågor innehåller också de viktigaste aspekterna i fråga om situationer där en förtroendevald sköter uppdrag i både en kommun och ett välfärdsområde samt valbarheten för välfärdsområdets anställda till välfärdsområdesstyrelsen. Syftet med de anvisningar som arbetsgruppen behandlar våren 2025 är att beskriva den gällande lagstiftningen.
Anvisningarna består av innehållet i promemorian. Beskrivningen av lagstiftningen samt frågorna och svaren i avsnittet med ofta ställda frågor publiceras på finansministeriet webbplats. Webbplatsens innehåll uppdateras vid behov, till exempel för rättspraxisens del.

Huvudprinciper för att verka som förtroendevald på flera förvaltningsnivåer:
 

•  Lagstiftningen förhindrar inte att en person är förtroendevald på flera förvaltningsnivåer samtidigt.
•    Arbetsgruppen anser, att det är möjligt och tillrådligt att i förväg, redan när ledamöter väljs till välfärdsområdesstyrelsen, kommunstyrelsen och nämnder, se till att det vid beslutsfattande inte uppkommer jävsituationer och konfliktsituationer.
•    En opartisk förvaltning kräver att ledamöterna i kommunernas och välfärdsområdenas organ inte är personer om vars opartiskhet det råder tvivel. Detta är också nödvändigt för att förvaltningen ska fungera väl och beslutsfattandet vara effektivt. Arbetsgruppen rekommenderar diskussioner om spelreglerna för valen, till exempel mellan fullmäktigegrupperna. Det är till exempel möjligt att ingå ett fullmäktigeavtal där man i förväg kommer överens om att undvika överlappande roller.

Valbarhet till välfärdsområdesstyrelsen

•    En person som är anställd hos välfärdsområdet och lyder direkt under välfärdsområdesstyrelsen är inte valbar till välfärdsområdesstyrelsen. En person som arbetar direkt underställd välfärdsområdesstyrelsen kan inte samtidigt vara ledamot i välfärdsområdesstyrelsen.Enligt grunderna i högsta förvaltningsdomstolens prejudikat HFD:2025:26 förutsätter tillämpningen av bestämmelsen en bedömning från fall till fall. En person som organisatoriskt är direkt underställd välfärdsområdesstyrelsen kan inte på denna grund anses lyda direkt under välfärdsstyrelsen på det sätt som avses i nämnda bestämmelse. Tillämpningen av bestämmelsen förutsätter en bedömning från fall till fall när en hos välfärdsområdet anställd person organisatoriskt är underställd välfärdsområdesstyrelsen utan något mellanliggande organ. I bedömningen ska man utgå från personens arbetsuppgifter hos välfärdsområdet och personens faktiska ställning i organisationen och avgöra hur nära dessa är välfärdsstyrelsens verksamhet och de ärenden som normalt behandlas där.
•    Om välfärdsområdet har en nämnd som lyder under välfärdsområdesstyrelsen och som har personal som anställts av välfärdsområdet är de som hör till denna personal inte valbara till nämnden i fråga, men kan under vissa förutsättningar vara valbara till välfärdsområdesstyrelsen.
 

Anvisningar om valet av välfärdsområdets förtroendevalda och om deras uppdrag på flera förvaltningsnivåer

Ofta ställda frågor