Nordiska och baltiska ministerrådet för digitalisering
Finland och Åland är ordförande för Nordiska ministerrådet 2025. Under Finlands och Ålands ordförandeskap ligger tyngdpunkten på samhällssäkerhet samt barn och unga.
Nordiska ministerrådet grundades 1971 och består trots sitt namn av flera ministerråd.
Ministerrådet för digitalisering (MR-DIGITAL) har en minister från varje nordiskt land samt från Färöarna, Grönland och Åland. Dessutom deltar en minister från varje baltiskt land: Estland, Lettland och Litauen.
Samarbetet mellan de nordiska och baltiska länderna i ministerrådet för digitalisering styrs av respektive regions gemensamma möjligheter och utmaningar när det gäller skapandet av en inkluderande och säker digital omställning, stärkandet av konkurrenskraften och den gröna tillväxten samt ökandet av rörligheten och integrationen så att människorna, företagen och myndigheterna i regionen har tillgång till säkra och effektiva gränsöverskridande e-tjänster.
Ordförandeskapets strategiska mål i fråga om digitalisering
Samarbetsprogrammet för ministerrådet för digitalisering (MR-digital) fastställer politiska prioriteringar och mål för 2025–2030. Enligt Nordiska ministerrådets vision ska Norden bli världens mest hållbara och integrerade region före 2030.
Under Finlands ordförandeskap främjas hållbar och jämlik digitalisering samt effektiv och trygg gränsöverskridande informationshantering.
Ett välfungerande, demokratiskt och jämlikt digitalt samhälle förutsätter digital läskunnighet, förmåga att använda digitala apparater och tjänster samt tillgänglighet för digitala tjänster och produkter. Digital säkerhet och beredskap framhävs när digitaliseringen förändrar samhället. Med tanke på samhällssäkerheten spelar medborgarnas digitala kompetens och aktörernas beredskap en central roll.
Samarbetet mellan ministerrådet för digitalisering omfattar inte bara de nordiska länderna utan också de baltiska länderna. Våra samhällen baserar sig på demokrati, jämlikhet, humankapital och socialt ansvar. Vi måste se till att vi under den digitala omställningen följer dessa principer både nu och i framtiden.
Digitaliseringen och de tekniska innovationerna är redan i sig viktiga utvecklingsfaktorer inom den privata och offentliga sektorn och de är också nödvändiga för en grön omställning. Norden och Baltikum hör till de mest digitaliserade regionerna i hela världen, vilket ger oss en unik ställning när det gäller att främja digital utveckling både regionalt och internationellt.
Vision 2030
Den av statsministrarna godkända gemensamma visionen om Norden som världens mest hållbara och integrerade region fram till 2030 styr Nordiska ministerrådets verksamhet. Visionen innehåller tre strategiområden: ett hållbart Norden, ett konkurrenskraftigt Norden och ett socialt hållbart Norden. Hållbar utveckling, jämställdhet samt barns rättigheter och unga är genomgående teman i ministerrådets arbete.
De sektorsvisa samarbetsprogram som styr alla ministerrådens arbete baserar sig på prioriteringarna i Vision 2030. Det första året för genomförandet av samarbetsprogrammen 2025–30 är under Finlands ordförandeskap 2025.
Digitalisering är tväradministrativt till sin karaktär. Sektorsövergripande samarbete är väsentligt för att förverkliga visionen i samarbetsprogrammet. Samarbete med andra sektorer inom Nordiska ministerrådet (t.ex. miljö och klimat, tillväxt, energi, hälsa, utbildning och forskning, naturresurser, kultur och Gränshinderrådet) säkerställer identifiering av synergier och mötande av gemensamma utmaningar samt att de ambitiösa målen för vision 2030 får största möjliga genomslag.
Målen för samarbetsprogrammet för ministerrådet för digitalisering (MR-digital) 2025–2030 är:
- Mål 1: Norden och Baltikum agerar föregångare när det gäller grön och digital omställning
- Mål 2: Norden och Baltikum är en säker, nätverksbaserad och integrerad region.
- Mål 3: Norden och Baltikum är säkra och inkluderande och främjar en människoorienterad digital omställning för att säkerställa samhällenas resiliens.
Ny fart på utvecklingen av nordiska digitala lösningarLänk till en annan webbplats
Mer information
Markus Rahkola, specialsakkunnig, tfn 0295 530 139, markus.rahkola@gov.fi