Nationella informationsresursen för offentlig upphandling
Syftet med projektet för inrättandet av en nationell informationsresurs för offentlig upphandling och publicering av uppgifter om offentliga samfunds inköpsfakturor är att skapa en nationell informationsresurs för offentlig upphandling. I informationsresursen samlas uppgifter från den offentliga sektorn om offentliga upphandlingar under hela upphandlingens livscykel i en sammanställd och jämförbar form. Inom projektet bereds dessutom behövliga lagstiftningsändringar under ledning av finansministeriet.
Projektet baserar sig på statsminister Petteri Orpos regeringsprogram och målet är att effektivisera den offentliga upphandlingen, främja kunskapsbaserat beslutsfattande och minska kostnaderna för offentlig upphandling på längre sikt. Projektets mandatperiod är 17 januari 2025–1 maj 2027 och det är en del av åtgärdshelheten för programmet för verkningsfull offentlig upphandling.
Bedömningspromemoria utgör bakgrunden till projektet
Finansministeriet utarbetade under 2023–2024 en bedömningspromemoria om inrättandet av en nationell informationsresurs för offentlig upphandling och offentliggörandet av uppgifter om inköpsfakturorLänk till en annan webbplatsÖppnas i en ny flik. På basis av omfattande samverkan med intressentgrupper har det i bedömningspromemorian samlats åtgärder för att uppnå de mål som fastställts i regeringsprogrammet och för att lösa de utmaningar som uppdagats i samband med det nationella utvecklandet.
I bedömningspromemorian beskrivs alternativen för genomförandet av den nationella informationsresursen för upphandlingsinformation bland annat i fråga om informationsinnehåll, tekniskt genomförande och planering. I bedömningspromemorian beskrivs de centrala åtgärder som krävs i fråga om lagstiftningen och det tekniska utförandet för att den centraliserade informationsresursen ska kunna byggas upp, upprätthållas och utvecklas.
Bedömningspromemorian har varit på remiss 20 juni–15 september 2024, och remissvaren beaktas på ett heltäckande sätt i projektet.
Mer information på projektportalen
Projektmålen
Följande mål ingår i projektet:
- De mål i regeringsprogrammet som gäller upphandlingsuppgifter och anknyter till dem genomförs utifrån en bedömningspromemoria och behövliga lagstiftningsändringar bereds i form av en regeringsproposition.
- Den resurs för upphandlingsinformation som krävs för att målen ska nås ska genomföras och behövliga ändringar göras i andra eventuella gemensamma informationssystem inom den offentliga förvaltningen. I arbetet beaktas möjligheterna att utnyttja befintliga informationssystem och informationstjänster samt den information som finns tillgänglig via dem.
- För att säkerställa att reformen lyckas ska man säkerställa ett tillräckligt förändringsstöd, tillräcklig kommunikation och utbildning för upphandlande enheter, anbudsgivare och andra aktörer.
Projektet genomförs tillsammans med en stor grupp deltagare
Finansministeriet ansvarar för den strategiska ledningen av projektet och beredningen av lagstiftningsändringarna. Statskontoret ansvarar för specificeringen och genomförandet av den nationella informationsresursen för offentlig upphandling och för ibruktagandet av systemet. Statskontoret skapar ett sådant datainsamlingssystem och en offentlig webbtjänst för informationsresursen som erbjuder heltäckande, jämförbar och begriplig information om konkurrensutsättningar och genomförda inköp. Finansministeriet och Statskontoret ansvarar tillsammans för ledningen av reformen inom den offentliga sektorn. Projektet bereds genom att engagera upphandlande enheter, anbudsgivare, intresseorganisationer, leverantörer av informationssystem, forskare och andra intressentgrupper.
Nyttorna med projektet
Organisationerna inom den offentliga förvaltningen upphandlar årligen varor och tjänster för 37,6 miljarder euro. Den årliga sparpotentialen inom offentlig upphandling har uppskattats vara cirka 780 miljoner euro.
Den nationella informationsresursen för offentlig upphandling ger för första gången en öppen vy över utgifterna för offentliga upphandlingar samt information om icke konkurrensutsatta upphandlingar, vilkas andel av den offentliga upphandlingen är cirka 15 miljarder euro per år. Informationsresursen innehåller också upphandlingar hos anknutna enheter.
Reformen gör det möjligt för till exempel en kommuninvånare att granska vad den egna kommunen har upphandlat. Företagen kan följa upp konkurrensen inom olika branscher. De upphandlande enheterna kan utnyttja uppgifterna för att utveckla kvaliteten och effektiviteten i sina egna upphandlingar. Informationsresursen förbättrar jämförbarheten mellan kommunernas och välfärdsområdenas ekonomiska uppgifter.
De upphandlande enheterna följer för närvarande upp upphandlingsdata självständigt och enligt varierande praxis. Informationsresursen ökar rapporteringsskyldigheterna, men automatiseringen och utvecklandet av informationssystemen kan minska på merarbetet. Största delen av uppgifterna existerar redan i olika system.
Offentlighetslagens principer iakttas vid behandlingen av uppgifterna. Sekretessbelagda uppgifter ska vara tillgängliga endast för dem som har lagstadgad rätt att få uppgifter. Allmänna eller enskilda intressen som tryggas av sekretessgrunden och som kan hänföra sig till exempel till den nationella säkerheten, företagshemligheter eller personuppgifter, ska skyddas.
- Basinformation om projektet och projekthandlingar (Projektportalen)
- Statskontorets projektsida: mer information och aktuellt om projektet samt projektets evenemang (länken publiceras senare)
- Bedömningspromemoria om inrättandet av ett nationellt datalager om offentlig upphandling och om offentliggörandet av inköpsfakturorLänk till en annan webbplatsÖppnas i en ny flik