Slutrapport från utvecklingsgruppen för beskattningen, 51/2010

Utvecklingsgruppen för beskattningen har haft till uppgift att bedöma behovet att reformera skattesystemet på grund av ändringarna i den ekonomiska omgivningen och det gällande skattesystemet så att uppmärksamhet även fästs vid sociala rättvisa. Arbetsgruppen har fäst särskild uppmärksamhet vid demografiska utvecklingens inverkan på den offentliga ekonomin, kompetensens och det immateriella kapitalets allt större tillväxtfrämjande inverkan, utmaningarna i anslutning till hållbar utveckling och globaliseringens inverkan på skattesystemet.

Arbetsgruppen har granskat behoven av att utveckla de olika delområdena inom skattestrukturen och beskattningen. Arbetsgruppen föreslår en återhållsam förflyttning av beskattningens tyngdpunkt från beskattning av arbete mot beskattning av konsumtion Detta föreslås bli verkställt genom en lindring av förvärvsinkomstbeskattningen inom samtliga inkomstnivåer, genom en höjning av standardskattesatsen och de båda sänkta skattesatserna inom mervärdesbeskattningen samt genom en höjning av punktskatterna. Lindringarna av förvärvsinkomstbeskattningen ska gälla arbetsinkomster så att incitamenten till arbete förstärks.

För företags- och kapitalinkomstbeskattningens del föreslår arbetsgruppen en återhållsam förflyttning av tyngdpunkten från samfundsbeskattning mot kapitalbeskattning av personer. Som en del av denna reform ska skattefriheten för dividend från icke börsnoterade bolag slopas och ersättas med lättad beskattning av normalavkastning på dividend.

Samfundsskatteintäkten borde enligt arbetsgruppen flyttas från kommunerna till staten och fastighetsskatten borde ges större betydelse inom kommunala ekonomin. För boendebeskattningens del föreslår arbetsgruppen att andelen av avdragsgiltiga ränteutgifter skulle sänkas stegvist. Arbetsgruppens förslag i fråga om arvs- och gåvoskatter anknyter till anpassningen av skatteskalan så att den motsvarar nuvarande förmögenhetsomständigheter samt till utvidgandet av skattegrunden.

Arbetsgruppen utvärderar avslutningsvis reformförslagens inkomstfördelningseffekter samt de offentligfinansiella effekterna. Arbetsgruppens förslag är fiskalt neutralt, dvs. skattehöjningarna och -sänkningarna är statiskt sett lika stora.

Språkversioner: