-
Med en livshändelse avses en situation där en persons liv förändras på ett sätt som förutsätter kontakt med flera myndigheter genom olika tjänster. En affärshändelse är en likartad händelse som hänför sig till verksamhet som utövas av juridiska personer, såsom företag eller föreningar.
-
Med livshändelseorienterad digitalisering avses att de offentliga tjänsterna i fortsättningen utvecklas och produceras som ännu mera logiska servicehelheter kring livshändelser och affärstransaktioner.
Genom digitaliseringen av servicehelheterna eftersträvas smidiga tjänster i anslutning till människors och företags olika situationer och evenemang, skarvlösa servicestigar samt utveckling av produktiviteten och interoperabiliteten hos den offentliga tjänsteproduktionen.
-
Programmet för främjande av livshändelseorienterad digitalisering är ett program som verkställts av finansministeriet. Det stöder beredningen av projekt för digitalisering av livshändelser och händelser i företagens livscykel, lägger fram förslag för genomförande av projekt som beretts och styr och samordnar projekt när de inleds.
Syftet med programmet är att automatisera myndighetstjänster och att göra dem smidigare, att effektivisera tjänsteproduktionen inom den offentliga förvaltningen och att utveckla produktiviteten, främja interoperabiliteten inom informationshanteringen inom den offentliga förvaltningen samt att ändra verksamhetssätten i riktning mot människoorienterad produktion av offentliga tjänster.
-
Programmet har fyra resultatmål:
- Att under programperioden ta fram minst 10 genomförbara projektkoncept som har ett samband med livshändelser eller affärstransaktioner.
- Ta fram en långsiktig utvecklingsplan för livshändelseorienterad digitalisering.
- Producera en skalbar och inkluderande samarbets- och utvecklingsmodell för utveckling av servicehelheter som hänför sig till livshändelser och affärstransaktioner.
- Organisera ett nätverk av utvecklare kring de projekt som ska inledas. Nätverket ska fungera som ett gemensamt forum för experter på livshändelseorienterad digitalisering.
-
Finansministeriet beredde tillsättandet av programmet 2022–2023. De resultat som publicerats i beredningsskedet presenteras nedan.
Finansministeriet bad under vintern 2022–2023 organisationer att lyfta fram viktiga servicehelheter som med fördel kunde digitaliseras och automatiseras i tillämpliga delar.
I den internationella referensutredningen identifierades bästa praxis i fråga om livshändelsebaserad digitalisering i utvalda målländer till exempel med tanke på ändringar i möjliggörande lagstiftning, infrastruktur, interoperabilitet och verksamhetssätt.
I utredningen av infrastrukturen för helheterna av livshändelsetjänster kartlades nuläget och utvecklingsbehoven i fråga om den nationella digitala infrastrukturen och stödtjänster för e-tjänster.
I utredningen om människoorienterade verksamhetsmodeller granskade man administrerandet av människoorienterad utveckling och jämförde lämpliga hanteringsmodeller för projekt för utveckling av livshändelsebaserad digitalisering.
-
Vi uppmuntrar organisationer och nätverk att hålla kontakt med programmet med låg tröskel. Programmet kan kontaktas per e-post via elamantapahtumat.vm@gov.fi. Efter kontakten ordnar vi ett möte där vi tillsammans funderar hurdant samarbete som kan bedrivas inom ramen för programmet. Alla som är intresserade av livshändelseorienterad utveckling har också möjlighet att delta i det öppna utvecklingsnätverkets verksamhet.
-
Stödtjänsterna inom programmet består till exempel av expertstöd för servicedesign, användning av försöksmiljön MiniSuomi, stödmaterial för beredningsskedet och ett verktyg för uppföljning av framstegen, bedömning av genomförbarheten utifrån fastställda kriterier, ett öppet nätverk av utvecklare som stöd för utvecklandet, utnyttjande av finansministeriets och statsrådets strukturer samt andra eventuella stödtjänster genom separata beslut. Vi strävar efter att hitta de stödformer som bäst lämpar sig för olika användningsfall.
-
Inom programmet för främjande av livshändelseorienterad digitalisering genomförs projekt för servicedesign där tjänsterna granskas med tanke på en enda livshändelse eller en affärstransaktion. Syftet med servicedesign är att identifiera nuläget för tjänster som hänför sig till livshändelser eller affärstransaktioner och utmaningarna i samband med det samt att föreslå lösningar för att utveckla tjänsterna till människoorienterade servicehelheter. Projekten genomförs i samarbete med de ansvariga myndigheterna och sakkunniga inom servicedesign vid Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata. De som är intresserade av servicedesign uppmanas att kontakta elamantapahtumat.vm@gov.fi per e-post.
-
Minisuomi är en öppen plattform för gemensam utveckling som har inrättats för att möjliggöra smidiga och flexibla försök i samband med utvecklingsprojekt inom den offentliga förvaltningen. Försöken i MiniSuomi syftar till att modellera lösningar på en så konkret nivå som möjligt och i ett så tidigt skede som möjligt. På plattformen kan man också testa applikationer med hjälp av vilka dataöverföring kan automatiseras och förenklas samtidigt med flera olika offentliga aktörer. De tekniska försök och tillämpningar som genomförts i MiniSuomi kan utnyttjas fritt av alla. De som är intresserade av MiniSuomi uppmanas att ta kontakt via adressen elamantapahtumat.vm@gov.fi. Information om innehållet i MiniSuomi finns på plattformens webbplatsLänk till en annan webbplatsÖppnas i en ny flik.
-
Programmet erbjuder inte utvecklingsfinansiering. Programmet hjälper att identifiera vilka alternativ det finns för att få finansiering och kan stödja ansökan om finansiering.
-
Utvecklarnätverket är ett gemensamt forum för experter på livshändeorienterad digitalisering. Alla intresserade kan delta i forumet. Nätverket sammanträder med cirka två månaders mellanrum till webbmöten och workshoppar. Man kan ansluta sig till nätverket genom att anmäla sig till en e-postlista med inbjudningar till nätverkets möten och annan aktuell information.
-
Utvecklingen av elektroniska ärendehanteringstjänster och informationssystem, lagberedning samt täckande av personalresurserna i de organisationer som deltar i programmet kommer i enlighet med handlingsplanen för programmet att lämnas utanför programmet.
-
Vi strävar efter att i så stor utsträckning som möjligt beakta och utnyttja all tidigare beredning vid genomförandet av programmet. Vi tar gärna emot information om tidigare arbete som anknyter till programmets mål. Dessutom samarbetar vi gärna med andra nätverk för att utveckla den offentliga förvaltningen och främja digitaliseringen.