Konkreta åtgärder inom metropolpolitiken tar fart
Genom metropolpolitiken ska man intensifiera samarbetet mellan städerna och kommunerna inom Helsingforsregionen och staten i frågor som stöder områdets tillväxt, sysselsättning och hållbara utveckling. Syftet är också att möta de särskilda utmaningarna i regionen. Under åren 2020–2023 fokuseras samarbetet särskilt på sysselsättning, social hållbarhet och åtgärder för att främja ett klimatneutralt metropolområde. Samarbetsgruppen för metropolpolitiken, som tillsattes i november 2020, höll sitt första möte den 15 december och beslutade om prioriteringarna för metropolpolitiken för åren 2020–2023.
Samarbetsgruppen ska inleda åtgärder för att främja sysselsättningen, motverka utslagning och stöda klimatneutralitetsmålen. ”Den rådande pandemin visar hur viktiga och brådskande just dessa frågor är”, säger miljö- och klimatminister Krista Mikkonen, som är gruppens ordförande. ”Om vi finner en lösning på särfrågorna för metropolområdet stärker vi hela landets konkurrenskraft och hjälps åt att uppnå ett klimatneutralt Finland”, fortsätter Mikkonen.
Den första konkreta åtgärden går ut på att se över särfrågorna för arbetsmarknaden i metropolområdet. I samband med reformen av systemet för arbets- och näringstjänster görs dessutom en övergripande bedömning av vilka drag i verksamhetsmiljön som är särskilt viktiga att beakta med tanke på metropolområdet.
”Samtidigt som arbetet med de valda prioriteringarna framskrider, är det med tanke på hela landets sysselsättningsutveckling och ekonomiska utveckling viktigt att metropolområdets särdrag beaktas i de reformer som gäller kommunernas ställning och finansiering”, säger kommunminister Sirpa Paatero och nämner det omfattande arbete som ligger till grund för den framtida kommunpolitiken. Målet med arbetet är att lyfta fram åtgärdsförslag för det politiska beslutsfattandet om kommunernas framtida finansiering, uppgifter och roll.
En annan åtgärd som genast inleds är en övergripande bedömning av invandrarnas ställning i projekt som förebygger utslagning. Städerna i metropolområdet står i främsta ledet när det gäller att möta de utmaningar och möjligheter som invandringen medför, och syftet är att hitta metoder genom vilka städerna och staten tillsammans kan öka invandrarnas delaktighet, sysselsättning och välfärd.
Som en tredje konkret åtgärd inleds en utvecklingshelhet för ett rent och smart metropolområde. I samarbete mellan staten och städerna utvecklar man utsläppssnåla lösningar och tar dem i bruk. De ska stödja en hållbar livsstil och en smidig vardag för invånarna, öka företagens konkurrenskraft och stärka regionens ekonomi. Man söker i synnerhet lösningar som minskar trafikutsläppen och livscykelutsläppen från byggnader och områden, och lösningar som ökar den cirkulära ekonomin.
”Det centrala målet med den metropolpolitik som ska inledas är att stärka förutsättningarna för detta område, som är viktigt för hela samhällsekonomin, att konkurrera med andra europeiska metropoler i fråga om såväl kompetent arbetskraft och företag som kulturell dragningskraft. De överenskomna åtgärderna bör därför framskrida snabbt, eftersom tryggandet av metropolområdets innovationsförmåga, investeringsförmåga och livskraft är mer aktuellt än någonsin tidigare på grund av den rådande pandemin och dess verkningar”, säger Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori och Esbo, Vanda och Grankulla stadsdirektörer Jukka Mäkelä, Ritva Viljanen och Christoffer Masar.
”KUUMA-regionen välkomnar med glädje inledandet av arbetet i samarbetsgruppen för metropolpolitiken och kommer att delta aktivt i arbetet”, säger Harri Lipasti, kanslichef i Tusby kommun och ordförande för kommundirektörsgruppen i KUUMA-regionen.
Ytterligare upplysningar:
Timo Juurikkala, miljö- och klimatminister Mikkonens specialmedarbetare, [email protected], tfn 040 555 4013
Minna Salminen. kommunminister Paateros specialmedarbetare, tfn 02955 30273, [email protected]
Lotta Backlund, borgmästare Jan Vapaavuoris specialmedarbetare, tfn 040 5313 076
Olli Maijala, konsultativ tjänsteman, [email protected], tfn 0295 250 174