Dialogerna under undantagstiden beskrev hur livet och sammanslutningarna anpassat sig till det nya läget
Vårens första dialog under undantagstiden fördes i mitten av mars, ett år efter att coronaepidemin bröt ut i Finland. 242 personer i olika åldrar från olika håll i Finland deltog i 26 diskussioner: högskoleelever, studerande, pensionärer, företagare, kommunala arbetstagare, direktörer, föreningsaktörer, mentalvårdsanhöriga, aktörer inom evenemangsbranschen samt yrkespersoner inom kulturbranschen.
Diskussionerna antyder att en stor del av finländarna redan är vana vid en kontinuerlig undantagstid
Samfund och mänskliga relationer har anpassat sig till det nya läget till följd av pandemin och de tillhörande restriktionerna. Även om undantagstiden fortfarande berör alla har olika människogrupper upplevt situationen på olika sätt.
De ungas kamrat- och familjerelationer har intensifierats samtidigt som kretsarna har minskat. De studerande lider av försvunna rutiner och brist på möten, och det finns flera slags olika skiljelinjer i arbetslivet. Det framkom också hur närstående till de mest sårbara vägt risker och om lärdomarna från undantagstiden fortfarande hjälper i framtiden.
Ett omfattande sammandrag om diskussionerna finns i sin helhet på webbplatsen för dialoger under undantagstiden. På webbplatsen finns också sammandrag av tidigare diskussionsdagar.
Kom med och ordna diskussioner - nästa dialogdag hålls den 27 maj
Behovet av diskussion har inte minskat under undantagstiden. Människorna vill fortfarande möta varandra och dela med sig av sina erfarenheter av livet under undantagstiden. I diskussionerna kan man behandla gemensamma orosmoment under undantagstiden. Deltagarna har upplevt att förståelsen och medkänslan ökar i diskussioner med människor som kommer från olika situationer och bakgrund. Erfarenheter av jämlikhet och nya insikter kan erbjuda deltagarna glädje och hopp.
Temat för dialogdagen som ordnas i maj är "Hur har undantagstiden förändrat oss?" Arrangörerna kan alternativt fritt välja ett ämne som hänför sig till undantagstiden och som gemenskapen vill debattera mera ingående och öka förståelsen om.
Ytterligare information:
Finansministeriet: Katju Holkeri, finansråd, katju.holkeri(a)vm.fi, tfn 040 764 9880
Dialogakademin: Janne Kareinen, chef, janne.kareinen(a)dialogiakatemia.fi, tfn 045 631 6516
Dialogpaus-stiftelsen: Laura Arikka, verkställande direktör, laura.arikka(a)eratauko.fi, tfn 044 579 2686
Bakgrund:
Undantagstiden som varat i över ett år har berört oss alla. Rutinerna i vardagen, arbetet, studierna och de mänskliga relationerna har i många fall förändrats avsevärt. För många har coronakrisen också inneburit att man omprövat sina egna värderingar och val. Uppfattningarna om framtidens värld, samhälle och liv genomgår också förändringar. Finns det något i allt detta som vi borde inse tillsammans? I dialogerna under undantagstiden kan ni behandla erfarenheterna av den aktuella situationen i er organisation, i gemenskapen eller med någon annan grupp och skapa en gemensam framtidsvision. Samtidigt deltar ni i skapandet av en mer omfattande bild av det rådande läget i vårt samhälle. Tidigare sammanfattningar har använts bl.a. som material för OECD:s förtroendebedömning samt vid Covid-19 beredskapsarbetet och i styrningen av finansministeriets förvaltningspolitik.
Tanken bakom dialogerna under undantagstiden är att ge medborgare och organisationer möjlighet att föra en konstruktiv diskussion och öka förståelsen för hur det är att leva i Finland under exceptionella omständigheter. Diskussioner har ordnats av närmare hundra olika samhälleliga aktörer – enskilda personer, organisationer, kommuner, företag, stiftelser och ministerier.
Dialogakademin, stiftelsen Dialogpaus, justitieministeriet, Sitra och finansministeriet samordnar dialogerna samt sammanställer och publicerar sammandragen och förmedlar dem till statsförvaltningen och kommunerna.