Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna Media

Ahvenanmaan rahoitusasemaa koskevia säännöksiä täydennetään

Valtiovarainministeriö
8.6.2017 14.14
Tiedote

Hallitus esittää maakuntien perustamista ja sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisen uudistusta koskevan esityksen täydentämistä Ahvenanmaan rahoitusasemaa koskevien säännösten osalta. Hallitus antoi täydentävän esityksen eduskunnalle 8. kesäkuuta.

Hallituksen esityksen tarkoituksena on varmistaa, että sosiaali- ja terveydenhuolto- ja maakuntauudistus toteutetaan Ahvenanmaan kannalta neutraalisti.

Ahvenanmaan maakuntavähennys laskettaisiin verovelvollisen kunnallisverotuksen verotettavaa tuloa koskevien tuloverolain säännösten perusteella. Ahvenanmaan itsehallintolaissa tarkoitetun tasoitusperusteen muuttamisesta annettu lakiesitys ehdotetaan poistettavaksi.

Kun sosiaali- ja terveydenhuolto- ja maakuntauudistuksen lopulliset taloudelliset laskelmat valmistuvat keväällä 2018, hallitus antaa eduskunnalle esityksen, joka sisältää muun muassa ehdotuksen laiksi Ahvenanmaan itsehallintolaissa tarkoitetun tasoitusperusteen väliaikaisesta muuttamisesta vuosille 2019–2021.

Hallitus katsoo, että sote-uudistus voidaan toteuttaa verohyvityksen osalta neutraalisti Ahvenanmaan valtuuskunnan lausunnossaan esittämällä tavalla. Verohyvityksen poistuma kompensoidaan Ahvenanmaalle siten, että uudistus on Ahvenanmaan rahoitusaseman kannalta neutraali.

Hallituksen esitys julkaistaan päätökset-sivulla.

Lisätietoja:

Budjettineuvos Petri Syrjänen puh. 029 5530 065, petri.syrjanen(at)vm.fi

Kunta-asiat alueuudistus-arkisto