Lagstiftning som gäller nationella servicearkitekturen anhängig
Digitaliseringen framskrider - regeringsproposition om stödtjänsterna för digital ärendehantering till riksdagen
Regeringen har överlämnat en proposition till lag om förvaltningens gemensamma stödtjänster för digital ärendehantering till riksdagen. Det viktigaste målet med lagen är att möjliggöra täckande användning av tjänsterna som konstrueras inom programmet för den nationella servicearkitekturen. Lagen avses träda i kraft den 1 juli 2017.
- Finland tar ett stort steg mot en gemensam digital infrastruktur. De för medborgarna nödvändiga digitala tjänsterna koncentreras i en gemensam servicevy där det går att kommunicera med olika parter med hjälp av en enda identifiering. Digitala ärendehanteringskonton möjliggör datasäker kommunikation till exempel vid informering av beslut som gäller kunden. Ärendehantering på någon annans vägnar gör det lättare för bland annat vårdnadshavare av barn och ombud att utnyttja digitala tjänster, säger kommun- och reformminister Anu Vehviläinen som svarar för digitaliseringen av den offentliga servicen.
Lagen definierar stödtjänsterna för digital ärendehantering och fastställer dem som lagstadgade uppgifter för ansvarsmyndigheterna. Lagen förpliktar staten och kommunerna till att använda tjänsterna i all produktion av digitala ärendehanteringstjänster. Lagen tillåter även företagen utnyttja infrastrukturen för de digitala tjänsterna.
- Propositionen om stödtjänsterna för digital ärendehantering skapar i enlighet med regeringens målsättning ett ramverk för kundvänliga digitala tjänster via ett enda serviceställe, vilket höjer på produktiviteten och effektiviteten. Den smidiga informationsöverföringen mellan olika serviceproducenter via öppna gränssnitt underlättas. Stödtjänsterna görs tillgängliga även för andra aktörer än den offentliga sektorn i så stor omfattning som möjligt, konstaterar minister Vehviläinen.
Propositionen stöder regeringens spetsprojekt för digitalisering av offentliga tjänster. Propositionen har beretts med hänsyn till principerna för digitaliseringen av den offentliga förvaltningen som fastslogs i början av året (digisuomi.fi).
Unik infrastruktur för digitala tjänster
Lagstiftningen om den nationella servicearkitekturen är unik eftersom de gemensamma tjänsterna inte endast avsetts för förvaltningsinternt bruk eller för tillhandahållandet av offentliga tjänster. Verkligt mervärde skapas av att tjänsten tillhandahålls med enhetliga stödtjänster och på basis av samma information oberoende av aktörerna.
Samtliga tjänster som erbjuds av den offentliga förvaltningen blir tillgängliga via medborgarens servicevy. Användarna testar redan en utvecklingsversion av servicevyn, beta.suomi.fi. Förutom myndigheterna kan även företag och samfund göra sin serviceinformation tillgänglig åt allmänheten på samma ställe. Ett stort antal guidar som gäller olika livs- och företagssituationer ger tips för skötseln av ärenden. En användare som identifierat sig i tjänsten kan dessutom kontrollera sina uppgifter i olika register och ta emot myndighetsmeddelanden och påminnelser.
En nationell lösning för hanteringen av organisationers och fysiska personers roller och fullmakter underlättar digital ärendehantering på andras vägnar. Ett digitalt fullmaktsregister som ska underlätta beviljandet och kontrolleringen av ärendehanteringsfullmakter konstrueras också som bäst. I dagsläget måste fullmakterna göras på papper och skilt åt varje myndighet.
I samband med programmet skapas ett i världsomfattande perspektiv unikt nationellt servicedatalager. Det förenhetligar beskrivningen av offentliga tjänster i en användarvänlig form och samlar alla offentliga tjänster till ett enda ställe. Informationen kan fördelas från servicedatalagret till flera kanaler via ett standardiserat gränssnitt utan att den behöver uppdateras skilt för varje kanal. Denna lösning ökar kostnadseffektiviteten och minimerar risken för felaktig eller bristfällig information. Lagen förpliktar organisationerna inom den offentliga förvaltningen till att använda servicedatalagret och gör datalagret också tillgängligt för företagen.
En centraliserad digital identifieringslösning som ersätter de tidigare VETUMA- och Tunnistus.fi -tjänsterna medför kostnadseffektivitet. Centraliserad avtalshantering och finansiering i stället för den nuvarande decentraliserade modellen har också ett samband med detta. I dagsläget ingår varje organisation själv ett avtal med organisationer som tillhandahåller identifieringstjänster, dvs. banker, operatörer och Befolkningsregistercentralen. Enligt den nya modellen ingås och finansieras avtalen centraliserat, vilket effektiviserar verksamheten. Man skapar även en ny lösning för webbetalningen i fråga om offentliga tjänster.
Smidig informationsöverföring mellan olika organisationer är en viktig del av den nationella servicearkitekturen. Informationsöverföringslösningen är en integrationsled som baserar sig på Estlands X-road. Lagen förpliktar organisationerna inom den offentliga förvaltningen till att ansluta sig till integrationsleden, och företag kan också ansluta sig. I Estland är motsvarande arkitekturbaserade tjänster endast tillgängliga för den offentliga sektorn.
Utvecklarsamfundet, referensgrupperna och användarjuryn har medverkat i utvecklandet av lösningarna. Lösningarna utvecklas på basis av en öppen källkod som publiceras i samband med övergången till produktionsstadiet. Målet är att möjliggöra ny affärsverksamhet som baserar sig på källkoden.
Förutom förpliktelser erbjuds även stöd för anslutning
Man har utfört omfattande produktifiering och dokumentering inom det nationella servicearkitekturprogrammet som gör det lättare för organisationer att ansluta sig till den gemensamma infrastrukturen. För varje så kallade Suomi.fi-tjänst finns det en servicebeskrivning, anvisningar för ibruktagande samt tekniskt material. De hittas enklats på adressen liity.suomi.fi.
Finansministeriet beviljar dessutom finansiering åt organisationerna inom den offentliga förvaltningen för åtgärder som påskyndar ibruktagandet av servicearkitekturen. Finansiering kan ansökas till utgången av 2016.
Ytterligare information
Sami Kivivasara
enhetschef, lagstiftningsråd
[email protected], 02955 30023
Maria Nikkilä
programchef
[email protected], 02955 30514
suomi.fi service beskrivningar (fi)
vm.fi/palveluarkkitehtuuri-tukea-liittymiseen
vm.fi/digitalisoinnin-periaatteet