Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna Media

Minister Orpos presentationsanförande om budgetpropositionen för 2018

Finansministeriet
20.9.2017 10.06 | Publicerad på svenska 20.9.2017 kl. 15.46
Nyhet

Riksdagen inledde onsdagen den 20 september 207 behandlingen av budgetpropositionen för 2018. Finansminister Petteri Orpo inledde remissdebatten med sitt presentationsanförande.

”Denna regering för en ansvarsfull finanspolitik. Vi har hållit fast vid ramen. Ännu i somras väckte flera politikers uttalanden verklig oro över utdelningsrisken. Det fanns järtecken om att ögonen grumlas av konjunkturdammet som sparkats upp av de oväntat positiva tillväxtsifforna. Men den ansvarsfulla linjen höll. Det finns inte något behov av eller några orsaker till stimulerande finanspolitik under en högkonjunktur”, sade minister Orpo.

”Jag gläder mig över varje finländare som klarar sig ur arbetslösheten och som börjar förtjäna sitt eget uppehälle. Samtidigt sörjer jag över dem som trots ihärdiga försök inte lyckats med det. Varje dag utan arbete är framför allt en förlust för den arbetslöse själv.”

”Vi har redan länge genomfört ett antal reformer i syfte att sänka trösklarna för sysselsättning och att hjälpa människor att få arbete. Därför måste dessa reformer fortsättas. Resultaten syns redan. Antalet långtidsarbetslösa har till exempel minskat med dryga 20 000 på ett år.”

Minister Orpos presentationsanförande om budgetpropositionen för 2018 (på finska)

Finansministeriet Finanspolitiken Petteri Orpo