Kuntien tehtävät ja toiminta
Kunnat järjestävät asukkailleen palveluita, joista suurin osa on määritelty kuntien tehtäviksi laissa. Kunnalle voidaan antaa tehtäviä vain säätämällä siitä laissa. Lainsäädäntöön sisältyy lisäksi paljon velvoitteita siitä, miten nämä tehtävät tulee hoitaa.
Lakisääteisten tehtävien lisäksi kunnat voivat itse ottaa itselleen muita itsehallinnollisia tehtäviä. Nämä liittyvät yleensä talouteen, työllisyyteen, elinkeinotoiminnan edistämiseen ja asumiseen.
Kuntien merkittävimmät tehtäväkokonaisuudet ovat:
- koulutus ja varhaiskasvatus
- kulttuuri-, nuoriso-, kirjasto- ja liikuntapalvelut
- maankäyttö ja kaavoitus
- vesi- ja jätehuolto, katujen rakentaminen ja ylläpito
- rakennusvalvonta
- liikenne ja joukkoliikenne
- ympäristöpalvelut
- turvallisuus ja varautuminen
- elinkeinopolitiikka, kotouttaminen
- työllisyyspalvelut (1.1.2025 alkaen)
- vaalien järjestäminen ja asukkaiden osallistumismahdollisuuksien edistäminen
Ajantasainen listaus kuntien lakisääteisistä tehtävistä löytyy julkisen hallinnon tiedonhallintakartasta.
Pääministeri Orpon hallitus vahvistaa kaikkien kuntien toimintaedellytyksiä jatkamalla normien purkamista nykyisestä kuntien tehtäväkentästä. Tarkoitusta varten on käynnistetty kuntien normituksen keventämisohjelma, johon kytketään soveltuvin osin kaikki kuntia ohjaava sektorilainsäädäntö. Lisätietoa ohjelmasta: Kuntien normien keventäminen ja kuntakokeilut
Myäs hallituskaudella 2015−2019 tavoiteltiin kuntien kustannusten vähentämistä karsimalla lakisääteisiä tehtäviä sekä niiden toteuttamista ohjaavia velvoitteita. Vähentämiseen tähtäävän toimenpideohjelman toteutumista kuvataan hankkeen loppuraportissa. Osana toimenpideohjelman toteutumista valmisteltiin myös kuntia koskevan sääntelyn periaatteet.
- Kuntien hallinnosta ja taloudesta säädetään kuntalaissa
- Kuntien tehtävien vähentämistä koskevan toimenpideohjelman loppuraportti
- Kuntien tehtävät ja velvoitteet 2015, täydennysraportti, VM:n julkaisu 30/2015
- Kuntien tehtävien kartoitus, Raportti 2012, VM:n julkaisu 2/2013
- Kuntien itsehallinnolliset tehtävät ja niiden laajuus, VM:n julkaisu 40/2015
Principer för regleringen av kommunernas lagstadgade uppgifter och förpliktelser
- Kommunen bör tillåtas sådan prövningsrätt i fråga om organisering och produktion av service och planering av ekonomin som självstyrelsen förutsätter. Kommunallagen innehåller bestämmelser om de allmänna grunderna för kommunernas förvaltning.
- I den bindande lagstiftningen definieras endast syftet, målen och resultaten med verksamheten samt de juridiskt förpliktande innehållen.
- Kommunerna får i regel besluta om handlingssätten och medlen för hur de genomför målen och innehållen.
- Kommunen har rätt att åta sig uppgifter genom sitt eget beslut (allmän kompetens).
- Kommunerna får inte ges nya uppgifter och förpliktelser, och existerande uppgifter och förpliktelser kan inte utvidgas genom förordning.
- Lagstadgade kommunala uppgifter kan i enlighet med 80 och 121 § i grundlagen endast preciseras genom förordningar. Bemyndigandet att utfärda förordningar ska vara exakt och noga avgränsat.
- De väsentliga frågorna för kommunernas ekonomiska förpliktelser bör regleras på lagnivå.
- Kommunernas uppgifter och förpliktelser ska anges på ett tydligt sätt. (överföring från punkt 5)
Ytterligare information:
- Då kommunerna ges nya eller utvidgade uppgifter och förpliktelser bör man också se till att kommunerna har faktiska förutsättningar att klara dem och att kommunen fortfarande har rätt att besluta om sin egen ekonomi.
- I samband med lagberedningen genomförs nödvändiga konsekvensbedömningar (av kostnader) både på riksnivå och för enskilda kommuners del.
Ytterligare information:
- Av rekommendationer och anvisningar ska framgå att de är av informativ karaktär. Information om god praxis och om utveckling av verksamheten sprids på olika sätt genom kommunikation och växelverkan.
- I stället för reglering och övervakning av de skyldigheter som gäller tjänsteprocesser och tjänsteresurser övergår man till att styra och övervaka resultaten av tjänsteverksamheten, till exempel klienternas hälsa och välmående. Det ska framhävas i tillsynen att rekommendationer inta ska tolkas som normerande.
- Subjektiva rättigheter som hör till kommunens uppgifter kan läggas till eller utvidgas endast genom särskild bedömning.
- Sådana nya subjektiva rättigheter på individnivå som hör till kommunens uppgifter instiftas bara då grundlagen kräver det.
- Kommunernas uppgifter och förpliktelser kan vid behov också minskas, om det tryggar av en individs grundläggande fri- och rättigheter.
Ytterligare information:
Lainkirjoittajan opas, kapitel 4.2.11 Sivistykselliset oikeudet och 4.2.14 Oikeus sosiaaliturvaan: http://lainkirjoittaja.finlex.fi/
- Kommunallagen (410/2015) innehåller bestämmelser om allmänna principer för kommunförvaltningen och ordnande av den kommunala ekonomin. I speciallagar bör det inte ges separata bestämmelser om kommunförvaltningen eller om ordnandet av den kommunala ekonomin. Kommunen bör tillåtas sådan prövningsrätt i fråga om organisering och produktion av service och planering av ekonomin som självstyrelsen förutsätter.
- Statsandelarna för kommunernas uppgifter ska fortfarande beviljas med allmän täckning.
- Utgångspunkten då man påför kommunernas förpliktelser om informationsskyldighet är att uppgifterna inte ska samlas in separat om de finns tillgängliga från andra informationskällor som förvaltningen driver. Uppgifterna från kommunerna ska samlas in endast en gång. Informationssystemens interoperabilitet ska främjas.
- Statsandelen för nya och mer omfattande statsandelsåligganden är 100 procent av de kalkylerade kostnaderna för nya och mer omfattande åligganden, om inte åliggandena minskas i motsvarande utsträckning.
- Staten ska avhålla sig från att vidta åtgärder som ensidigt tillför kommunerna mera ansvar för uppgifter som enligt lagstiftningen inte hör till dem.
- Lagstiftningen ska möjliggöra metoder och tillvägagångssätt som fungerar bättre, är mera flexibla och höjer produktionen. Detta gäller även personalens arbetsfördelning och behörighetskrav.
- Produktiviteten beaktas i konsekvensbedömningen av lagstiftningen.
Ytterligare information:
Lagen om statsandel för kommunal basservice (1704/2009) 55 § 2 momentet
Se till exempel https://vm.fi/sv/kommunernas-produktivitet1
- I samband med lagberedningen ska de kostnader som bestämmelserna orsakar bedömas på ett övergripande sätt.
- I kostnadsanalysen av förordningar och olika rättsregler ska samma principer tillämpas som i kostnadsanalysen av regeringens propositioner.
- I utvecklingsprogram för olika sektorer bedöms de kostnader som genomförandet av programmen orsakat.
- Vid konsekvensbedömningen av författningar bedöms förutom de ekonomiska konsekvenserna också de administrativa konsekvenserna och konsekvenserna för de kommuninvånare och kunder som omfattas av de berörda myndigheterna.
- Alla bindande författningar som gäller kommunerna och som har konsekvenser för den kommunala ekonomin, förvaltningen eller verksamheten, behandlas i delegationen för kommunal ekonomi och kommunalförvaltning, och konsekvenserna beaktas i programmet för kommunernas ekonomi.
Ytterligare information:
Kalkylram för utvärdering av ekonomiska konsekvenser
Konsekvensbedömning av förslag till lagar och andra författningar
Kontaktuppgifter
Anne-Marie Välikangas, finansråd
finansministeriet, Kommun- och regionavdelningen, Enheten för ekonomi och information Telefon:0295530020 E-postadress: [email protected]
Suvi Savolainen, konsultativ tjänsteman
finansministeriet, Kommun- och regionavdelningen, Enheten för förvaltning och politik Telefon:0295530122 E-postadress: [email protected]